rchitects

Енорийски храм Успение Богородично”, Враца, 2014

Енорийски храм Христос Спасител”, Видин, 2011-2014

Енорийски храм Успение Богородично”, реконструкция интериор, София, 2014

Катедрален храм Св. Лудвиг”, интериор, Пловдив, 2014

Образователен център с манастирски комплекс и църква „Дева Мария – помощница на християните”,
Стара Загора, 2012-2013

Олтарна маса на църква „Свети Дух”, София, 2013

Светилище на епископ Блажени Евгений Босилков, Белене, църква Рождение на Блажена Дева Мария”, 2013

Интериорен проект за осветление на параклис на Апостолическа нунциатура в България,
София, 2012

Параклис Св. Иван Рилски” в сградата на Министерски съвет, София, 2012

Параклис на католическия екзарх в България Рождество Христово”, София, 2002

Благоустрояване на дворно пространство и подземни гаражи, Католическа екзархия, София, 2002

Църква Св. Иван Рилски”, София, Студентски град, 2000

Реставрация и консервация на църква Св. 40 мъченици” и манастирски комплекс Велика Лавра” в исторически музей, В. Търново, 1999

Художествено осветление на църква Св. София”, София, 1997

Манастирски комплекс и църква на Кармилския орден, София, 1995

За нас   Проекти   Пасивни сгради   Енергийна ефективност   Награди   Основни въпроси  Контакти

Енорийски католически храм “Успение Богородично”, Враца

 

Text Box: / проекти / църковни сгради и комплекси / енорийски католически храм Успение Богородично във Враца

Възложител: Никополски диоцез

Фаза: В строителство

РЗП: 518м2

за нас, солер архитекти, сертифицирани проектанти по стандарт "Пасивна къща", специалисти нискоенергийни и пасивни сградипроекти, солер архитекти, сертифицирани проектанти по стандарт "Пасивна къща", специалисти нискоенергийни и пасивни сградипасивна къща, пасивни и нискоенергийни сгради, солер архитекти, сертифицирани проектанти по стандарт "Пасивна къща", специалисти нискоенергийни и пасивни сградинагради, пасивни и нискоенергийни сгради, солер архитекти, сертифицирани проектанти по стандарт "Пасивна къща", специалисти нискоенергийни и пасивни сградиграфичен дизайн, солер архитекти, сертифицирани проектанти по стандарт "Пасивна къща", специалисти нискоенергийни и пасивни сградиконтакти, пасивни и нискоенергийни сгради, солер архитекти, сертифицирани проектанти по стандарт "Пасивна къща", специалисти нискоенергийни и пасивни сградиенергийна ефективност, пасивни и нискоенергийни сгради, солер архитекти, сертифицирани проектанти по стандарт "Пасивна къща", специалисти нискоенергийни и пасивни сградисолер архитекти, пасивни и нискоенергийни сгради, сертифицирани проектанти по стандарт "Пасивна къща", специалисти нискоенергийни и пасивни сгради

Стандарт Пасивна къща”, консумация на енергия за отопление  75% по-ниска от нормативната, в строителство

Храмът е в характерен за католицизма готически стил, като класическите форми са стилизирани през призмата на съвременната естетика. Външната облицовка се предвижда да бъде от видима червена тухла. В интериора подовите настилки ще са от гранитни плочи и мраморни мозайки. Каменни декоративни фризове ще оформят арките на прозорците. В стъклопакетите на прозорците ще бъдат вградени стъклописи.

 

Застроената площ на църквата е 280,00м2, а общата разгъната площ е 518м2. В централната кула са разположени пет нива. На партерното ниво е централно фоайе, помещение за продажба на свещи, изповедалня, сервизни помещения, тоалетни и стълбищна клетка. На второ ниво е разположен балкон с поглед към залата, тоалетен възел и склад. На трето ниво е разположен апартамент за енорийския свещеник. На четвърто ниво са разположени две стаи за гости с малка кухня и място за хранене и общ санитарен възел. На последно ниво са разположени камбаните.

 

Основната зала на църквата е еднокорабна, с площ от 220м2 и е предвидена за около 100 души. Залата е проектирана според съвременните изисквания за акустичен комфорт, което ще позволи провеждането на различни видове концерти, рецитали и др. културни мероприятия. Зад олтара е разположена малка зала за 14 души, за богослужение, неделно училище и провеждане на богословски занимания.

 

Предвижда се отоплението на църквата да бъде независимо от градската топлоразпределителна мрежа. За целта, църквата ще бъде проектирана според стандартите на пасивната сграда и ще отговаря на изискванията на почти нулевите енергийни сгради, дефинирани в директивите на ЕК за енергийна ефективност. Термопомпа въздух-вода е разположена в отвореното пространство на камбанарията. Вентилационна система с рекуперация осигурява притока на свеж въздух в залата и помещенията в кулата.

2017 год.